Amit tudni kell a BUSPORTonline-ról


Technikai háttér

A honlap természetesen nem az éterből fogan, a technika nélkül nem létezhetne. Két alappillére van, az egyik a fényképezőgép, amely az alapanyagot szolgáltatja, a másik a számítógép, amelyen a feldolgozás és az alkotómunka folyik.

Fényképezőgépként 2004 és 2007 között egy Fujifilm S5000-es szolgált, majd 2007. decembertől a D-SLR kategóriára váltottam, amikor beruháztam egy Nikon D40 típusú tükörreflexes gépre. Ugyan hivatalosan csak belépőszintű készülékről van szó, de a korábbi Fujihoz képest ez is klasszisokkal nyújtott többet. 2010. novemberétől dolgoztam egy nagyobb, 18-135 mm-es Nikkor objektívvel. 2012. tavaszán pedig lecseréltem a D40-est objektívestől egy nagyobb D80-asra, amely jelenleg egy 18-105 mm-es Nikkor objektívvel működik együtt, amely már optikai képstabilizátorral is el van látva. A D80-as korszak kezdetén egészült még ki a szett egy polárszűrővel, amivel szép időben izgalmasabb színvilágú fotókat lehet készíteni.

A számítógéppark is két tagú: eleinte a réges-régi P4-es gépem szolgált rendszergazdi gépnek, aztán 2007-ben szert tettem egy Fujitsu-Siemens Amilo notebookra, amellyel egy fokkal javult az ellátottság. Aztán 2010 elején végre újra egy hagyományos PC-n dolgozhattam. Régi vágyamat váltottam valóra azzal, hogy egy tényleg korszerű gépre tettem szert. Nagy monitor, gyors rendszer: ez a kulcs a gördülékeny, kreatív fejlesztéshez. Úgy érzem tehát, hogy a technika terén nem lehet ok a panaszra, már csak kitartás kell és megy minden magától!

Az oldal története

Időszámításunk előtt

A buszos szárnybontogatásom idején született meg Vaszari Krisztián barátommal beszélgetve egy Gemenc Volános buszos honlap ötlete. Akkoriban fedeztem fel, hogy léteznek már hasonló oldalak: többek között a Busztípusok, a Buszmegálló, a Különjárat és a Távolság örök klasszikusai. Nagy örömmel böngésztem a képeket harmadikos-negyedikes középiskolás diákként a számítástechnika órákon, ahelyett, hogy a programozás és az adatbázis-kezelés rejtelmeivel ismerkedtem volna inkább. Innen jött az elgondolás, hogy majd egyszer, ha nagyok leszünk, mi is csinálhatnánk egy hasonló valamit. A beszélgetésünkkor találta ki Krisztián a szeksz-busz.hu elnevezést is, ami oldalunk korábbi elnevezése volt (az újabb Látogatók kedvéért), tehát a rendkívül frappáns, de annál inkább becsapós hangzású domain-név Neki volt tulajdonítható.
Aztán eltelt egy év. Maradt az ötlet szintjén a dolog. Majd elballagtam a középiskolámból és a ballagásomra kapott pénzből megleptem magam egy digitális fényképezőgéppel. Ekkor kezdődött meg a nagyarányú buszfotózási mánia.

A kezdet kezdete

Gyűltek a képek, és újra előkerült a gondolat, hogy most már lenne mit feltenni az új honlapunkra. Nosza! Hát Farkas Zsolti barátom már foglalkozott honlapszerkesztéssel - volt benne egy kis gyakorlata. Tőle sikerült elsajátítsam a legalapvetőbb fogásokat és így 2005. január 20-án meg is született a szeksz-busz.fw.hu. Az első képgaléria az Ikarus 250-esekről készült képeimből állt, majd szép lassan sorra kerültek fel a többi fotóim is. Közben már a Krisztián néhány művét is feltettem, bár nem szerette megosztani az alkotásait velem, de azért néha sikerült rábeszéljem. Aztán kisvártatva Styaszny Gabi, egri barátom is megébredt, és ő is elkezdte fotózni szülővárosának autóbuszállományát. Később szép lassan jöttek a többiek is, akik időről időre bedolgoztak a honlapra képeikkel.

2006. őszén született meg az ötlet a Szeksz-Busz Teamról. Miért ne lehetne egy olyan kis virtuális társaság, ami segítene megismerni egymást és ne csak egymás nick-nevét tudjuk, hanem ennél kicsit többet is? 2007. tavaszán elkészült a team-póló is, ami a várakozásokon felüli sikert aratott a honlap látogatói között - nagyságrendileg 50 darab fogyott belőle!

Metamorfózis I.

2007. októberében egy nap alatt új köntösbe öltözött az oldalunk. A teljes megújulással nevünk is megváltozott a konszolidáltabb és komolyabb BUSPORTonline nevet vette fel, amellyel akár külföldi Látogatóknak is jelenthet valamit oldal létezése. Emiatt vettem tervbe már jóideje, hogy elkészítem az oldal német, illetve angol verzióját is. Remélhetőleg kis időn belül határainkon kívüli böngészőket is köszönthetünk majd oldalainkon!

2010. januárjában 5 éves lett az oldal. Ezalatt az idő alatt nagyon sok változáson ment keresztül a birodalmam. A 2007-ben megújított dizájt dolgoztam át kicsit, ráncfelvarráson ment keresztül: próbáltam a menüt egyszerűsíteni, és más egyéb, kezelést könnyítő megoldásokat vezettem be, úgy mint a kattintható térképeket például. Ezekkel a funkciókkal kibővített, ma a Windows miatt amúgy is stílszerű 7-es verzióval jelentkeztünk 2010. január 20-án. Ez azonban csak egy része volt az újjászületésnek, hiszen 2010. februártól új tárhelyre is költöztünk - innentől fogva egyszerűen a busport-online.hu domain-en vagyunk elérhetőek. A régi freewebes elérhetőségeinken (szeksz-busz.fw.hu, busport-online.fw.hu) az előbbi helyre mutató link igazítja útba a látogatót, aki még a régi címen próbálja megnyitni a BPO-t.

Az 5. évfordulóra kiadásra került egy, az öt év legjobb 500 felvételét felvonultató fotóválogatás, a Busportissimo 500, amelyet elektronikus formában itt lehet megtekinteni.

Metamorfózis II.

2010. novemberében kiadásra került a 8.0-ás verzió béta kiadása, mellyel szakítottam a hagyományos html formátummal és az oldal már akítvan használja az oldal az ún. CSS (Cascading Style Sheets) stíluslapokat. Ez a béta verzió adta a lehetőséget a gyakorláshoz és az erőgyűjtéshez, amellyel az oldal 6. szülinapjára készülhettem. A készülődés tárgya pedig nem más volt, mint a 9-es verzió világra hozása. A korábbi ráncfelvarrások után ezúttal teljesen új, korszerű formába öntöttem az egész honalpot, ami azt is jelenti, hogy gyakorlatilag majdnem a nulláról építettem újra a rendszert. Ez nem kevesebb, mint két hónapot vett igénybe, de azt hiszem megérte, hiszen innentől kezdve új, kellemesebb környezetben lehet böngészni a BUSPORTonline oldalait. Jó szórakozást hozzá!

Tokai Tamás
szerkesztő


Elérhetőségünk közösségi portálokon

Keresd a SZEKSZ-BUSZ TEAM-et az iWiW-en...

...a facebookon...

...és a twitteren!


Drótposta

busport.online@gmail.com


Az egykori SZEKSZ-BUSZ TEAM emléke

A tagok


Fanta Zitu
Fanta Zita

Vaszari Chris
Vaszari Chris

Styaszny Gabi
Styaszny Gabi

Antal Ricsi
Antal Ricsi

Farkas Zsé
Farkas Zsolti

Jómagam, azaz TT
Tokai Tomi

Gabival és a kedvencével, jómagam


UGRÁS A LAP TETEJÉRE - Jump to the top

© BUSPORTonline